Az álcázás tudománya a természetben

Az álcázás a környezetünkbe való beolvadást jelenti, az álcázás következtében sokkal nehezebben észrevehetőek leszünk, ami bizonyos esetekben számos előnnyel járhat. A jegesmedvék fehér bundával rendelkeznek, hogy beleolvadjanak a havas-jeges tájba és áldozataik nehezen vegyék észre.

A hernyók általában zöld színűek, hogy a fák és bokrok levelein nehezen észrevehetőek legyenek, így kisebb fenyegetés érje őket. Láthatjuk, hogy az álcázás megvédhet az esetleges támadásoktól és segíthet bennünket a támadásokban. Mint rengeteg mindent, az emberek ezt a fantasztikus dolgot is az állatvilágtól tanulták el. A katonák szándékosan terepszínű felszerelésben vannak, hogy az ellenfél nehezebben vehesse észre őket, illetve könnyebben üthessenek rajta az ellenséges csapatokon.

Álcázás a harcászatban

A különböző terepeken harcoló katonáknak különböző színű ruházatuk van, ami a terep adottságaihoz igazodik. A sivatagban küzdőknek világos sárga / világos barna ruházatuk van, a dzsungelben lévőknek sötét zöld / barna és a sarkvidékieknek, a jegesmedvékhez hasonlóan, hófehér. Az álcázás az egyik legfontosabb dolog a katonák életében, ám még sem egy ősrégi találmány. Egyes kutatások szerint a 19. századi Indiából származik a rejtőzködés tudománya.

Az első világháborút megelőzőleg a hadipar nem fektetett túl nagy hangsúlyt arra, hogy ily módon elrejtse katonáit, ám napjainkban már ez az egyik legfontosabb tényező. Rengeteg fejlesztés és kutatás zajlik ezen a területen, mára már a hadviselés egyik legfontosabb ágazata.

Láthatatlan állatok

A katonákhoz hasonlóan számos állat alkalmazza a rejtőzködés tudományát, ám közülük is vannak kiemelkedően ügyesek. Egyes polip fajok olyan szintre kifejlesztették az álcázási képességeiket, hogy saját színüket és mintázatukat is pillanatok alatt meg tudják változtatni és azonnal „láthatatlanná” válnak. Egyes bogarak levelekhez hasonló testtel rendelkeznek, így, ha békésen ücsörögnek egy faágon, nincs az a profi szem, ami meg tudná különböztetni egy rendes levéltől.

Az ilyen profin rejtőzködő állatokat szinte lehetetlen felfedni és pontosan erre törekednek a katonák is, ám bőven van még hová fejlődni. A hidegháború ideje alatt fejlesztett lopakodó repülőgép is hatalmas szenzációnak számított. Ennek lényege, hogy a repülőgép felszínét egy különleges anyaggal vonták be, így a radarok nem jelezték őket és szinte észrevétlenül repülhettek vele.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.