Egy hasznos eszköz a kertben: a kerti szivattyú

Dübörög a nyár, a kertek ontják magukból a finomabbnál-finomabb zöldségeket. A szárazabb időszakok során nem tudunk mást tenni, mint öntözni, mivel csak így biztosíthatjuk, hogy mindig kerül valami az asztalra az ágyásokból. Ehhez a feladathoz tökéletes a kerti szivattyú, ami ma már nem is hiányozhat a kertes házakból.

Kevesen tudják azonban, hogy egy ilyen önfelszívó szivattyú sokkal többet tud az öntözésnél, ezek a feladatok pedig még jobban megtérülővé teszik a vásárlást.

Mire használható fel még a kerti szivattyú?

A kerti szivattyú a locsoláson kívül még beköthető az otthonunk vízellátásába is, ahol hidrofor szivattyúként dolgozhat. Nagyon jól jön, ha folyamatosan gondok vannak a víznyomással.

Emellett használhatjuk a kútban is, mivel rendelkezik egy gázleválasztó résszel, tökéletesen megoldva a kissé gázos vizek továbbítását.

kerti szivattyú

A kerti szivattyúkból léteznek hordozható változatok is, ilyenkor nem vagyunk helyhez kötve, hanem a gépet több helyre is áthelyezhetjük a működtetés során. Ilyenkor a szivattyú kap egy ki-be kapcsolót, hosszabb elektromos kábelt és valamilyen fix rögzítésnél lehet megfogni a testét.

Érdemes odafigyelni a szivattyú bekötésére

Aki már használt kerti szivattyúkat, az tudja, hogy ennek az eszköznek a bekötésére is léteznek szabályok. Felszívás esetén lábszelepet kell használni, ha pedig az eszközre folyhat a víz, akkor visszacsapó szelepet kell szerelni a szivattyú csonkjára.

Tilos a kerti szivattyú szívó csonkjának a szűkítése, és néha még a bővítéséről is gondoskodni kell. Tipikusan ilyen eset, amikor 10 méternél nagyobb távolságból kell a vizet vételezni. A kútban történő felhasználásnál pedig akkor fog jól működni az eszköz, ha a vízszint kilenc méternél nincs lejjebb.

A kerti szivattyút a télre el kell tenni, hogy ne fagyjon szét. A leállítása után vízteleníteni kell, majd a lapátot kis mennyiségű étolajjal kézzel át lehet forgatni. Ha így teszünk, akkor tavasszal gond nélkül indulni fog, és nem árt neki a hosszú leállás.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.