Érdekességek a műholdakról

Mindennapjaink megkönnyítését szolgálják a Földünk körül keringő, ember alkotta műszerek, azaz a műholdak. Leginkább a navigációs rendszerek működéséhez, különböző adások sugárzásához és tudományos megfigyelésekhez szükségesek.

A műholdak törénete

Az első műholdat 1957-ben lőtték fel az oroszok (illetve akkor még Szovjetunió), melyet Szputnyik-1 névre kereszteltek el. A szatellit 939 kilóméteres magasságban keringett a Földünk körül. A szerkezet tömege közel 84 kilogramm volt és csak 3 hónapig üzemelt, mégis hatalmas technológiai forradalomnak minősült ez akkoriban. Napjainkban már a naprendszerünkön belül több bolygó és hold körül is kering műhold, melyek napelemek segítségével a Nap sugaraiból nyerik a működéshez szükséges energiát.

A műholdakat több különböző szempont alapján kategorizálhatjuk, figyelembe véve a felhasználási területet és a keringés pályáját. Ilyen felhasználási terület lehet például a csillagászat, ilyenkor a műholdak csillagászati méréseket és megfigyeléseket végeznek.

A műholdak típusai

A távközlési műholdak: rádió frekvenciákat és mikrohullámú frekvenciákat közvetítenek, így látva el kommunikációs feladatukat. Földfigyelő műholdak: Ezeket a típusú műholdakat térképészeti, környezeti és meteorológiai célokra használják.

Navigációs műholdak: Rádiójelek segítségével határozzák meg a földön lévő GPS rendszerrel rendelkező eszközök pontos helyzetét.

Keringés típus szerint egy műhold keringhet többek között alacsony Föld körüli pályán, közepes magasságú Föld körüli pályán, geoszinkron pályán vagy magas Föld körüli pályán.

Szigorúan véve, akár a Nemzetközi Űrállomást is tekinthetjük műholdnak. Ez az alacsony Föld körüli pályán keringő űrállomás az egyik legdrágább űreszköz a történelemben. A Nemzetközi Űrállomás körülbelül 400 kilóméteres magasságban kering a Föld körül, egy Föld megkerülés átlagosan 90-92 percig tart.

Ha elég szerencsések és szemfülesek vagyunk egy-egy tiszta, felhőtlen éjszakán, akár szabad szemmel is kiszúrhatjuk a műholdakat. Egy gyorsan haladó, rendkívül fényes pöttyöt kell keresnünk az égbolton, ami egyenes vonalban halad. A technológiai fejlődésnek köszönhetően idővel sok műhold elavul és kiöregszik, így már nem lesz rá szükség. Ezeket a műholdakat földi irányítással kikapcsolják, ám tovább halad pályáján. Az ilyen működésképtelen egykori műholdak már csak űrszemétnek minősülnek.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.