Mit kell tudni a jógáról?

Ebben a rohanó világban és szűnni nem akaró pezsgésben jól jön néha a kikapcsolódás. Minden ember más-más formában találja meg a pihenés és a leeresztés módját. Vannak, akik utazni mennek, vannak, akik csak otthon maradnak és semmit tesznek, sokan a könyv olvasásra esetleg filmnézésre esküsznek és persze vannak, akik az aktív kikapcsolódásban hisznek.

A jóga célja

Ám mit tegyünk, ha csak villám kikapcsolódást engedhetünk meg magunknak? Régóta ismert és jól bevált módszer a jóga. A jóga többek között a tudatunk átalakítását szolgálja, melynek köszönhetően megszabadulhatunk a hétköznapi rohanás okozta stressztől és hajtástól. A jóga az egyik formája az úgynevezett keleti bölcseletnek és a hinduizmus kulturális környezetében fejlődött ki, méghozzá Indiában.

Tudománya, szellemisége és a teljes világlátása nagy valószínűséggel az ókori Indus-völgyi civilizációtól származik. A jóga célja, hogy a gyakorló ember folyamatos és fokozatos önfegyelemmel, az érzékeinek teljes mértékű uralma alá rendelésével és különböző erők felhasználásával tisztítsa és szilárdítsa meg az elméjét. Kulcsfontosságú elem az önuralom, sokan még a puritán és egyszerű életet is ide sorolják.

Habár az ősi indiai emberek fejlesztették ki és tökéletesítették, mára már az egész világon elterjedt és igen közkedvelt hobbi, szabadidős tevékenység, sőt, egyeseknek szenvedély. Csak úgy, mint minden másnak, a jógának is rengetek típusa létezik, melyek az évek alatt fejlődtek ki. Napjainkban a nyugati civilizációban leginkább ismert formája már nem igazán foglalkozik a vallásossággal és a vallási résszel, hanem a testi és lelki egyensúlyt, a békét és a megnyugvást tartja központi elemének.

Hol oktatnak jógát?

Rengetek lehetőségünk van, ha esetleg ki szeretnénk próbálni ezt a közkedvelt, de talán mégsem túl elterjedt tevékenységet. Számos jóga stúdióban vehetünk órákat, ahol szakképzett tanártól sajátíthatjuk el ennek a tudománynak a részleteit. Lehetőségünk van online formákban is becsatlakozni, illetve nézhetünk a különböző videómegosztó portálokon is oktatóanyagokat, ahol készséggel elmagyarázzák a pózokat, a légzési technikákat és a teljes átszellemüléséhez szükséges.

Azok az emberek, akik rendszeresen jógáznak rengeteg pozitív hatásáról számoltak be. Sokan észrevették magukon, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak lettek, nyugodtabb és harmonikusabb lett az életük és sokkal kevesebbet stresszeltek.

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.