Fejlessze kitartását és jellemét a tánc révén és éljen boldogan

Fejlessze kitartását és jellemét a tánc révén és éljen boldogan
Fejlessze kitartását és jellemét a tánc révén és éljen boldogan

Aki kitartó, bármit elér. Nincs ez másképp a tánc területén sem. Melyek azok a jellemvonások, melyek erősíthetők vagy akár ki is alakíthatóak a tánc révén?

A tánc egy varázslatos műfaj. Legyen szó a salsa életszeretetéről, a kezdő társastánc tanfolyamok résztvevőinek izgatottságáról vagy éppen a profi táncosok forró előadásmódjáról és jéghideg profizmusáról, minden része egy külön csoda.

A test edzése mellett ugyanakkor a jellemet is erősen képes formálni. Mivel egy összetett, testet-lelket próbára tevő és egész életen át tartó folyamatról van szó, különleges képességek birtokában kell lenni ahhoz, hogy valaki kiemelkedő sikereket érjen el.

Tényleg?

Dehogy! Nem kell Fred Astairenek születni ahhoz, hogy a táncos élet szelének fuvallatát az arcunkon érezzük. A tánc ugyanis magával hozza olyan alapvető jellemvonások fejlődését, mint amilyen az őszinteség, a kitartás, a tökéletességre törekvés vagy a magabiztosság.

Vegyük sorra, hogyan működik mindez!

Kitartás

Gondolkozott már rajta, minek köszönhető, hogy az éles táncelőadásokon legtöbbször egyetlen hibát sem lát? Eláruljuk: próbák tömkelegének. Helyesbítünk: próbák végeláthatatlan sorának. A testet nyilvánvalóan próbára teszi egy gyakorlással teli nap, a lélek talán kevésbé jut eszébe elsőre.

A téma egyik elismert szakértője szerint azonban ahhoz, hogy valaki hónapokon keresztül, napi több órát gyakoroljon egy előadás előtt, a kitartás egy Ön által talán nem is ismert szintjére van szükség. A táncosok mindent – magánélet, szórakozás, dőzsölés az étkezésben – feláldoznak a siker és annak érdekében, hogy Ön, kedves Olvasó, a legjobbat kapja egy táncelőadás során.

Őszinteség

A mesterek többsége – így nevezik a tánciskolákban tanító tanárokat – nem kíméli a táncos növendékeket. Ha egy tökéletlen mozdulatot, uram bocsá’ lustaságot látnak, kendőzetlenül és kíméletlen stílusban juttatják kifejezésre nemtetszésüket. Gyakran akkor van vége a táncórának, amikor a mozdulatsor tökéletesen végrehajtásra került, legalább kétszer.

Ha ilyen sok őszínte véleményt hall valaki, szinte beléivódik ez a jellemvonás. Ne csodálkozzon hát, ha egy táncos megmondja Önnek a frankót!

Magabiztosság

Hasonlóan bármilyen más, profi sportolóhoz, egy táncosnak is hinnie kell magában. Sokan szerepelhetnek egy darabban, de a saját szerepét mindenki csak saját maga tudja előadni. Ahogyan egy ökölvívó is elhiszi, csak ő lehet a bajnok, egy profi táncos is így van bekötve.

A magabiztosság fél siker, Ön is biztosan hallotta már. A tánc területe sem kivétel ez alól.

Egyetért a fentiekkel? Nemesít a tánc, vagy ez is csak egy mozgásforma a sok közül? Ajándékozzon meg minket véleményével, várjuk hozzászólását!