Kézzelfogható dolgokat vagy kütyüket használjon?

Érdemes-e kütyüket vennie
Érdemes-e kütyüket vennie

Az elektronikus eszközök behálózzák mindennapjainkat. Ekönyv, okosóra, számítógép – hosszú a sor. Érdemes ezeket a kütyüket használnia? Olvasson tovább tippjeinkért.

A digitális forradalom megváltoztatta életünket. Feltalálói – az üzleti haszonszerzés ígérete mellett – életünk könnyebbé tétele miatt kezdtek bele kifejlesztésükbe.

Tényleg érdemes használnia őket? Milyen előnyökkel kecsegtet, ha felszáll a modern életforma száguldó gyorsvonatára? Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabb találmányokat és megvizsgáljuk, hogy használatuk könnyebbé vagy csak költségesebbé teszi életét.

Számítógép

Gyorsan lelőjük a poént: a számítógép nélkülözhetetlen. Legyen szó munkáról, szórakozásról, ügyintézésről vagy a barátokkal és családtagokkal való kapcsolattartásról, nem kerülhetjük meg ennek a korszakalkotó eszköznek a szerepét mindennapjainkban.

Az írógépet helyettesíti, de ez funkcióinak – mint az a fenti felsorolásból is látszik – csak töredéke.

Ne is gondolkodjon: más kütyüket talán mellőzhet, a számítógép azonban nem maradhat ki a modern ember elektronikai tárházának népes gyűjteményéből.

Okosóra

Viszonylag új kategória, mely az okostelefon elterjedését követően sokára, cikkünk megjelenését megelőzően csak néhány évvel kezdett elterjedni.

Tekintsük át az okosóra előnyeit!

Mindig a kezén van, és hívásokat fogadhat, üzeneteket olvashat, sportolás, futás közben – például a Nike népszerű Nike Running appját használva – folyamatosan szemmel tarthatja a megtett távot és akár testének egyéb paramétereit is, úgy mint a pulzus.

Hátrányai közé tartozik a magas ár és a gyors avulás.

Mellőzhető-e? Kinek ajánljuk?

Ha imádja a kütyüket és mindig a legújabbat szeretné birtokolni, ez az Ön kategóriája. Sokan rácsodálkoznak még manapság is az újabb darabokra és akár villanthat is egy aranyozott Apple Watchcsal.

Ha viszont nem egy high-tech arc, nem biztos, hogy erre az eszközre szüksége lesz. Az okostelefonját szintén magával viheti egy futás alkalmával, a megfelelő tokban tartva azt. Napközben szintén nehezen indokolható az okosóra léte, hiszen telefonunkat mindig magunknál tartjuk.

A stílus szintén nem elhanyagolható. Ha a modern dolgok a kedvencei, szeretni fogja az okosórát is. Ha azonban kedveli az analóg órákat, nem  biztos, hogy ez a kütyü Önnek való. Fontos megjegyezni, hogy már kaphatóak kör alakú, analóg órának kinéző darabok is, így ez megfelelő kompromisszum lehet a stílus tekintetében.

Ekönyv

Talán a legtöbb ellentmondást kiváltó eszköz. A hagyományos, papír alapanyagú könyvet sok olvasó előnyben részesíti. A papír illata, fogása hozzájárul az olvasás bensőséges hangulatához, melyet egy elektronikus könyvolvasó nem adhat meg.

Az ekönyv mellett szól ugyanakkor sok praktikus érv. Nem telíti tovább könyvespolcát az új darabokkal. Több művet is tárolhat az eszközön egyszerre, így szabadon válogathat az olvasnivalók között, kedve szerint. És egyébként is: ha nagyon megtetszett egy könyv az elektronikus olvasón történő megtekintését követően, miért ne vásárohatná meg a hagyományos formájában is?

Ön használja ezeket az eszközöket? Mi a véleménye? Szóljon hozzá, lélegzetünket visszatartva várjuk hozzászólását és egyéb javaslatait.